RoverNet
více
Čt, 2. září 2010, 20:48. Vítej na stránce RoverNet
     Rubriky   
Zážitky z léta (31) »
Vzdělávání (253) »
Kronika (75) »
Kultura (148) »
Múze neodoláš (68) »
Putování (50) »
Pošta ze světa (182) »
Tržnice (258) »
Hajdy Párk (353) »
Vychytávky (110) »
Pel Mel (357) »
Roverský kmen (65) »

Přihlášení 
Uživ. jméno:

Heslo:

Chci se zaregistrovat.

Kdo je online  ? 
Hostí: 5

(Máme celkem 8887 členů)

Nevíte si rady?   
online poradci (icq čísla)
Golda #280605003
Kytka #277764476
Ňam #108187297

e-mailová konference správců RN
rnr-tym[zavinac]skaut.org

Statická nápověda

Správci RoverNetu

Domů »  Ostatní »  Bude X.snem ?
Předchozí diskuse Další Další diskuse Verze pro tisk
Bude X.snem ? Zobrazení: 3956
 Pá, 14. září 2007, 08:18
 Citovat 
IX snem  - bylo to spravne pocitani ?

Ceskoslovensky JUNAK mel urcity pocet snemu a byl spolu se zrusenim cs.republiky take zrusen.

Pokud se nemylim tak v roce 1993(?) byl prijat do WOSM a WAGGGS NOVY pravni subjekt totiz Cesky Junak -svaz skautu a skautek ( cituji presne?). Proto myslim ze by bylo korektni  aby se snemy tohoto noveho spolecenstvi pocitali az od tohoto data! To zn. ze by nasledujici mel byt asi tak IV(?) snem Ceskeho...........?

To ze Junak  prvzal urcite symboly a dalsi z dnes jiz neexistujici organisace neni nic noveho,take cz prvzala vlajku a dalsi z cs.take cz slavi vyroci zalozeni 1.1. a datum 28.10.zustal jako pamatny den  ,ale ne uz vyroci zalozeni nynejsiho statu.

přesunuto z hlavní strany do fóra, kam se to hodí víc. Kytka - jeden z adminů rovernetu

Pá, 14. září 2007, 10:03
 Citovat 
Co se tyka navazani na "predchozi" organizaci, je podle me nesmysl ho jakkoliv rusit a myslim ze by to bylo spatne. Mimo jine proto, ze me vychovavali prave skauti "predchozi generace" a ani ja sam, se od roku 1993 necitim byt jinym skautem nez tri roky predtim.

Nicmene nez k tomuhle komentari prileti dalsi Hathyho filipika, nezbyva nez poznamenat, ze to jake cislo bude mit dalsi snem je mi vlastne uplne fuk, prinejmensim v porovnani s tim O CEM vlastne bude.

---
You always need to hear both sides of story...

Pá, 14. září 2007, 11:53
 Citovat 
Chtěl jsem napsat po přečtení článku to samé.. Prostě: K čertu s nějakým číslem, není to úplně jedno? Já si myslím, že přestože to třeba byla jiná organizace, není u skautingu důležitá ona, nebo její název nebo právní status, ale myšlenky. A ty přece zůstávají! Takže bych tento článek osobně označil jako pěkný, ale žádné zajímavé podněty nepřinášející, a těšil se na to, jaké nové legrace nám náš příští sněm přinese.. :-)

Pá, 14. září 2007, 15:05
 Citovat 
Teda Hathy, Tvoje starosti na mou hlavu, vážně...

---
lkc

lkc

Pá, 14. září 2007, 17:48
 Citovat 
Vzdyt ty vlastne vubec zadne starosti nemas!!!! Tak proc si stezujes!

Pá, 14. září 2007, 17:56
 Citovat 
O cem bude jednet? Napred se bude dlouho mluvit o tom co se udelalo.100 let,jamboree,orbis a dalsi.Bude se to kritisovat,ocenivat,hledat pripadne viniky a td. Potom prijde pripadne ocenovani,(aspon jednou za rok podekovat),volba a............ Na dalsi uz nezbude cas,tudis se nic nezmeni a i nadale se bude v klidu a pohode pokracovat tak jako doposavad. Nanejvise se bude konstatovat,ze skautu ubyva a ze je potreba pro to neco udelat. No a to uz se delegati budou pomalu rozjizdet domu a budou si povidat jak si pekne zaschuzovali !

Pá, 14. září 2007, 18:01
 Citovat 
No jo vsechno je jedno kdyz se tak vezme.Nekterym bylo take jedno ze se jeden cas jmenovali pionyri,TOM,zalesaci a ja nevim co jeste. Jini sli za to ze byli skauti do vezeni ! Takze asi to je vsechno pro nekoho jedno,pro jine je to jedno neni, Kam vitr,tam plast! - heslo nekterych ! A pokud bude zapotrebi tak se holt muzeme zase podle potreby prebarvit,pretocit,zmenit,pripadne znormalisovat.........

Pá, 14. září 2007, 20:53
 Citovat 
Bez cementare :-D

---

Pá, 14. září 2007, 21:47
 Citovat 
Wow.. Teď jsem to přesně nepochopil, je to, že si počítáme sněmi vesele dál už od první republiky srovnatelné s tím, že nás v 50. letech zrušily, a vytvořily parodii jménem pionír?? Všechny Hathyho argumenty jsou více méně legrační, některé k pláči, ale tenhle jsem navíc zcela nepochopil..

So, 15. září 2007, 04:02
 Citovat 
Ahoj Hathy,

myslím, že nemáš tak zcela pravdu, zejména v té faktické rovině.

Nepokládám se za fundovaného historika a ani za pamětníka, nicméně po chvíli googlování a pátrání v časopisech a knihách jsem našel toto:
  • 1939: ustavující sněm Junáka z československých organizací
  • 1946: II. sněm reflektoval nově chápaný vztah obou národů a záložil tedy Český Junák a Slovenský Junák; obě organizace utvořily "federální" Československý Junák
  • 1968: III. sněm je již Českého Junáka, sněm Slovenského Junáka byl o týden později v Bratislavě
  • 1990: IV. sněm Českého Junáka a o týden později IV. sněm Slovenského skautingu (nový název), obnovena i celostátní organizace Český a Slovenský skauting
  • 1992: V. sněm Českého Junáka a následně VI. sněm Českého Junáka (následně rozdělení republiky a zánik společné organizace)
  • 1994: VII. sněm Olomouc
  • 1995: VIII. sněm Brno
  • 1998: IX. sněm Plzeň
  • 2001: X. sněm Vsetín
  • 2005: XI. sněm Třebíč
  • 2008: XII. sněm Havířov
To, co zmiňuješ, tedy souvisí jen s členstvím organizace ve WOSM/WAGGGS – tam opravdu byla celostátní organizace.
Ze seznamu sněmů mi ale přijde, že současný Junák nemá důvod nepovažovat blížící se sněm za dvanáctý o nic větší, než tomu bylo už u třetího sněmu. Neboli toto společenství lze vystopovat přinejmenším do roku 1946.

Jak to tam kdy bylo s právní kontinuitou já nevím (ostatně to je pokud vím i jádrem sporu o Štiřín), nicméně říci, že stávající Junák nemá se "společenstvími" před rokem 1993 mi přijde také velmi nekorektní.

Závěrem se lehce připojím k názorům ostatních – jakkoliv může být zamyšlení nad číslováním sněmů záležitostí vhodnou k nějaké reflexi, nesdílím dojem, který z tebe cítím – tedy že český skauting se pomalu ale jistě řítí do zkázky a že další sněm k tomu bezpochyby zase jen přispěje, protože nic nevyřeší.

Vyjádřil bych to asi tak, že většina z nás, kdo se v Junáku denně pohybujeme a věnujeme kilometry času na přípravu programu či realizaci různých projektů nebo zajištění fungování středisek a oddílů, má pocit, že svůj čas investuje do něčeho smysluplného, co se i vcelku docela dobře daří a vyvíjí.
Aspoň já ze své práce mám poměrně dobrý pocit.

Z hodinové rešerše historickými prameny a googlování nad čísly skautských sněmů už tak dobrý pocit nemám. Tolik na vysvětlenou k tomu, že ostatním tvé "problémy" připadají dosti z "jiného světa". Ony totiž svým způsobem opravdu jsou z jiného světa.

So, 15. září 2007, 07:59
 Citovat 
Gratuluji k opravdu dobre historicke praci,ovsem to ze jsi musel hodinu hledat nechapu,normalni by bylo ze ty data vytahnes a mas je.Ale to je asi pravdepodobne chyba historicke sekce. Zaroven se omlouvam ze i ja jsem to cislovani nejak nedotahl do konce..........(misto XII jsem napsal X !) Ale pravdepodobne by bylo korektnejsi 1992 I snem Ceskeho Junaka (jako priprava na pristi .........) 1994 II snem Olomouc 1995 III snem Brno 1998 IV snem Plzen 2001 V snem Vsetin 2005 VI snem Trebic 2008 VII snem Havirov Podle principu 1 stat - 1 skautska organisace by v dobe od 1918 do 1992 byla jedna perioda .Pres to ze i tehdy se konaly i dva paraleni snemy a navic tady byla skutecne historicka kuriosita ze v jedne organisaci byly dva rozdilne slibove odznaky ! ! ! Nastesti to bylo v dobe kdy cs.skauting nebyl pritomen v mezinarodnim ustredi.(zahranici-exil mel odnak ktery se to snazil resit,na kolik to bylo mozne) po roce 1993 nastava perida dalsi, (doufam ze se to uz zase nebude casem menit) a tak by bylo vhodne i po teto strance se k tomu pripojit. S tou kontinuitou je to obcas velmi problematicke,protoze se neuznala kontinuita zahranicnich(exilovych) organisaci ktere se povazovali za pokracovani zakazaneho skautingu v cz ! Mezinarodni kancelar po valce zalozila t.zv D.P.skautu - skautu bezdomovcu a ti mohli tak trochu vystupovat ve jmenu tech co to meli zakazano. Casem se to zrusilo,ale vice mene se to i nadale tolerovalo........ Podle meho se cz. skauting nikam neriti - do zadne zahuby,coz Ti muze byt na uklidnenou,ale abych to tak vyjadril preslapuje na miste a nevi kam by se tak nejlepe mel dat a kde najit tu spravnou cestu a ktere cile vzit jako precedentni! Co je dulezite a co je dulezitejsi! Takze nevidim ze by tady mela prijit nejaka pohroma,nebo snad apokalipse cz skautingu,ale je to takove "usnuti na vavrinech" takova abych tak rekl "skautska selanka" "poplacavejme si po ramenou-jsme dobri". V urcitem smyslu asi mas pravdu ze moje problemy jsou asi z jineho sveta,ale kolikrate se ptam ktery ten svet je ten spravnejsi? Vytvareni hodnot,sluzba,a dalsi,nebo jenom volnocasovy progam, bez vychovnych cilu,ktere by ukazovali ostatnim ve spolecnosti ze slusnost,poctivost,pravdomluvnost je to hodnotna a ne tunelovani,prizpusobeni za kazdou cenu,a pod........... Ale to by asi bylo na dalsi a mnohem delsi debatu. Ne tak povrchni a s nekterymi ucastniky,kteri pro to nemaji smysl ..............

So, 15. září 2007, 15:58
 Citovat 
Hathy ty se asi vyloženě nudíš, nemyslíš že je uplně jedno jaky to ma cislo? ... duležitý je obsah snemu, ackoliv jsem na zadnym nebyl ...

---
Nevíš, kdo je tvůj přítel, dokud se pod tebou neprolomi led ...
(eskymácké přísloví)

Nevíš, kdo je tvůj přítel, dokud se pod tebou neprolomi led ... (eskymácké přísloví)

Po, 17. září 2007, 07:01
 Citovat 
byl jsem pokud si vzpominam na jednom nebo dvou............. No comment

Út, 18. září 2007, 00:46
 Citovat 
Ahoj Hathy,

úvodem odpusť, že zopakuju námět, který zřejmě dnes padl v jiné diskusi tady – a tady mi přijde, že to prostě bije do očí.

Omlouváš se, že jsi nedotáhl číslování do konce a konstatuješ, že já jsem strávil hodinu hledáním něčeho, co je přece "po ruce v šuplíku, jen to vytáhnout." Proč jsi prosím nenapsal svůj článek tedy rovnou v takovém rozsahu během těch pár minut?

Se svými historickými kapacitami a zkušenostmi bys jistě zvládl napsat pěkné pojednání o tom, jaké byly různé sněmy a jaká čísla nesly, jak se naše organizace vyvíjela. Uvidím-li na RoverNetu nadpis "Bude X. sněm?" a po kliknutí si přečtu krátký fejeton na téma kontinuity organizace a jejích sněmů, přiměje mě to třeba k zamyšlení.

Když si proti tomu přečtu to, co jsi tady "spáchal" v dobré víře, spíš mě to naštve, protože v tom nevidím žádnou vlastní přidanou hodnotu a žádné úsilí investované do toho, aby se ostatní mohli nějak vzdělat či reflektovat cosi.

Ty články bych pak popsal jako něco na hranici mezi provokativními pologramotnými pubertálními výkřiky (s neschopností vyjádřit podstatnou myšlenku) a naopak přemoudřelými řečmi bělovlasých old-skautů, kterým je už všechno jasné a vědí, co je "jediné správné".

Kdybych tě osobně aspoň trochu neznal, nevím, co bych si o tobě mohl myslet : )
Prosím neber to proto jako urážku, ale jen zpětnou vazbu pro pochopení toho, proč na tvoje příspěvky jsou samé nechápající reakce.

Mimochodem chceš-li připomenout významné výročí, jen do toho, ale s dopňujícím komentářem že "zavist a nevdecnost jsou dost typicke pro cz spolecnost" toho víc zkazíš než zlepšíš.

A tím bych se okruhem vrátil k tématu sněmů a zkaženosti "cz skautingu".

Princip "1 stát 1 organizace" příliš neuznávám a nevím, proč vidět jen společnou federální střešní organizaci tam, kde IMHO zejména existovaly vedle sebe dvě národní organizace. Proto mě ani nezaráží, že každá organizace měla svůj slibový odznak.
Jinde ve světě neexistují zastřešující skautské organizace složené z různých organizací s různými odznaky?
Osobně také příliš nevnímám rok 1993 jako mezník, který by měl na náš skauting nějaký drastický vliv a bylo nutné dělat tlustou čáru a počítat sněmy znovu.

A k jiným světům a poplácávání po zádech – to jsem možná špatně vysvětlil, jiným světem jsem myslel jen tvou izolovanost od fungování zdejších oddílů a organizace vůbec.
Já totiž v našich oddílech vidím službu, vytváření hodnot, hledání výchovných cílů a jejich dosahování (kdyby jen Nový program), ale ty z nějakého důvodu při pohledu dalekohledem přes hranice tvrdíš, jak se tu poplácáváme po zádech jen tak pro nic za nic, abychom si odpočinuli od volnočasových aktivit a tunelování.
Aspoň tak na mne tvé příspěvky působí.

Út, 18. září 2007, 09:00
 Citovat 
2.12.1998 se sesli skauti a zacali dalsi obnovu organisace. takze je to + - 17 let ( ten necely mesic nepocitam) a ted je otazka 17 let je vice nez dostatecna doba,aby se neco udelalo.Jak je mozne ze celkovy obraz skautingu v cz je vice mene nulovy ? O kdyz uvazime ze v roce 1918 (1912 prvni tabor - tedy po 6 letech)byli schopni skauti mit takovou duveru ze byli povereni t.zv. "skautskou postou" kde prenaseli dokumenty celostatniho vyznamu,tak se ptam? Co tady bylo zmeskano? Jak to ze ti kteri v roce 1990 (tehdy jako vlcata 7 leti - dnes 24 leti a starsi ) tuhle DUVERU SPOLECNOSTI v dnesni spolecnosti nemaji? To neni kritizovani,to je akademicka otazka ktera mne zajima,na kterou bych chtel najit odpoved,uz proto ze se mne na toto ptaji jak rakousti tak italsti a nemecti spolubratri a sestry.A ja nevim jakou mam dat spravnou odpoved............Porad to vysvetluji ze holt tech 40(po pripade 60-kdyz to pocitame bez tech kratkych period znovunadechnuti) jsou opravdu tezke i kdyz se mi namita ze prece jenom 17 let je 17 a za tu dobu se malych nemluvnat stavaji skoro maturanti! Takze bych rad pokud nekdo ma vysvetleni,ktere je mozne predlozit tak aby ho akceptovali i ostatni,nejen v cz. tak ho budu rad propagovat............. Princip 1 stat 1 organisace take moc neuznavam uz z toho duvodu,ze jsem dlouha leta zil v FSI ktera byla slozena z AGESCI a CNGEI. Proc by nemohli byt v cz spojeni i dalsi organisace jako napr ABS-skauti ,SSSCR (doufam ze je to spravne oznacenI) PROC ? Rivalita,revnivost,zavist,a dalsi? kde je ten princip..........je bratrem/sestrou kazdeho........? Proc neni tato SLUZBA o ktere pises ohodnocena i spolecnosti? Nebo je to spise jenom sluzba pro ORGANISACI? Asi zase moc rejpu,ale klades si take nekdy otazky ktere se proste odsouvaji tak rikajic stranou? Protoze my MUSIME neustale revidovat nasi praci,abychom vedeli jest-li jdeme spravne !Jet-li jsme na te spravne ceste,protoze mnohe z toho co bylo spravne pred 20 lety uz dnes je jaksi mimo! Mame spravne mereni hodnot?

Legenda k diskusi:
Normální diskuse Normální diskuse
Zamčená diskuse Zamčená diskuse
Oznámení Oznámení
Nový příspěvek Nový příspěvek
Oznámení s novými příspěvky Oznámení s novými příspěvky
Zamčená diskuse s novými příspěvky Zamčená diskuse s novými příspěvky
Sledovat tuto diskusi Sledovat tuto diskusi
Můžeš ne psát příspěvky
Všechno HTML je dovoleno
Sprostá slova jsou cenzurována

Copyright © 2010 RoverNet