Společně proti leukémii!

Sbírka pomáhá již od roku 1998
Výtěžek ročníku 2018:
231 763 Kč

Skauti na benzínkách znovu bojují proti leukémii, vybírají 10. milion (tisková zpráva)

O víkendu 7. - 9. června se na 28 čerpacích stanicích po celé republice již po dvaadvacáté uskuteční společná sbírka skautů a Nadace pro transplantace kostní dřeně s názvem Společně proti leukémii!. Skauti a skautky budou projíždějícím autům umývat okna a řidiči jim na oplátku mohou do zapečetěné kasičky vhodit dobrovolný příspěvek. Skauti takto od roku 1998, kdy se sbírka uskutečnila poprvé, vybrali více než 9 milionů korun.

Transplantace kostní dřeně je velmi nákladná procedura. Zatímco samotnou transplantaci hradí zdravotní pojišťovny, vyhledání vhodného dárce – a s tím spojené vytvoření registru potenciálních dárců kostní dřeně – je hrazeno pouze z prostředků, které se podaří nadaci získat od dárců a sponzorů. Jen vyšetření důležitých transplantačních HLA znaků nových dárců každý rok přijde na 3 miliony korun.

Cílem sbírky je pomoc lidem postiženým leukémií a dalšími nemocemi krvetvorby. Výtěžek půjde na konto Nadace pro transplantace kostní dřeně. Bude sloužit k úkonům nutným před samotnou operací a k rozšiřování Českého národního registru dárců kostní dřeně,“ uvedla mluvčí sbírky Lucie Kolischová. Více informací najdete na www.skaut.cz/protileukemii.

Sbírka Společně proti leukémii!, kterou pořádá Junák – český skaut a Nadace pro transplantace kostní dřeně, se poprvé uskutečnila v roce 1998. „Od té doby jsme na účet nadace přispěli 9 029 317 korun. Devátý milion se nám podařilo překonat loni. Letos jsme tak na cestě za desátým milionem,“ dodala Kolischová.

Letos se sbírky účastní starší skauti a skautky (takzvaní roveři a rangers) na 28 benzínových stanicích po celém Česku – v Jihomoravském kraji (11x), na Vysočina (4x), Olomouckém kraji (4x), Pardubickém kraji (3x), Libereckém kraji (1x), Plzeňském kraji (1x), Ústeckém kraji (1x), Karlovarském kraji (1x), Královéhradeckém kraji (1x) a ve Zlínském kraji (1x). Konkrétní místa najdete na další straně.

Jednou z hlavních myšlenek skautské výchovy je aktivní zájem o své okolí a pomoc druhým, proto se skauti a skautky každoročně věnují několika charitativním projektům,“ doplnil starosta Junáka – českého skauta Josef Výprachtický.

Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Za posledních 13 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil ze 40 tisíc na více než 64 tisíc. Skauting vede k formování charakteru, přináší mladým lidem dobrodružství a partu kamarádů. Je největším hnutím mladých na světě – hlásí se k němu 60 milionů dětí, mladých lidí a dospělých dobrovolníků ve 216 zemích světa.

Kontakt pro média:

Lucie Kolischová – tisková mluvčí sbírky