Najít kamarády
zažít dobrodružství

Skauti získali 1. místo v celostátní soutěži s projektem záchrany skautské mohyly Ivančena

29. 5. 2014 Vše

Institut pro památky a kulturu ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem ocenil v rámci soutěže MÁME VYBRÁNO projekt záchrany skautské mohyly Ivančena v Beskydech.

Institut pro památky a kulturu ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem ocenil v rámci soutěže MÁME VYBRÁNO projekt záchrany skautské mohyly Ivančena v Beskydech. Z celkem 118 přihlášených projektů zvítězila sbírka hned ve dvou kategoriích – propagace a cena veřejnosti. Mohylu pod Lysou horou, která připomíná popravu pěti skautů nacisty v závěru 2. světové války, chtějí skauti zrekonstruovat do roku 2016. Vybrali na ni již přes pětinu z celkové částky půl milionu korun.  

Soutěž „Máme vybráno“ hodnotí nejlepší veřejné sbírky na opravu památek v České republice. „Úspěšná sbírka by měla být originální, mít nějaký příběh, který upoutá, a měla by být i transparentní a uvěřitelná,“ uvedl ředitel Institutu pro památky a kulturu Aleš Kozák. Všechny tyto parametry sbírka na obnovu skautské mohyly Ivančena splnila.

„Do soutěže jsme se zapojili na poslední chvíli a za pět dní jsme se ze 43. místa vyšplhali na první, to nikdo nečekal,“ vysvětluje Lucie Kolischová, členka projektového týmu Ivančeny. Sbírka na podporu mohyly získala celkem 2.130 hlasů z 11.000 hlasů. V soutěži se hodnotila jak online prezentace sbírky, tak tisková prezentace a další aktivity, které tým realizoval. Porotě se zamlouval zejména jednotný vizuální styl a nápadité propagační výrobky. „Důležité je zapojení lidí do projektu a to, že se o Ivančeně ví. Projekt nyní překročil hranice Moravskoslezského kraje a zdaleka nekončí. Stále lze na sbírku přispět, nebo se zapojit do udržování či rekonstrukce mohyly,“ říká projektový manažer Václav Dobrozemský.

Mohyla na Ivančeně dnes zabírá 40 metrů čtverečních a 195 metrů krychlových. Sahá do výšky 4 metrů. Tato skautská stavba si v sobě nese nejen dramatický osudový příběh, ale je také výmluvnou symbolikou. „Ivančena se nejen pro skauty stala připomínkou, že proti útlaku a nesvobodě je třeba bojovat v každé době. Proto byli její návštěvníci po desítky let opakovaně vystavováni šikaně ze strany represivních složek komunistického režimu,“ dodává starosta Junáka Josef Výprachtický. Celostátní sbírka vyvrcholí v březnu 2015. Na ukončení naváže rekonstrukce a v novém kabátě by se měla mohyla objevit v roce 2016, tedy 70 let od svého vzniku.

 

O mohyle

Ivančena je kamenná mohyla stojící v Beskydech pod vrcholem Lysé hory. V posledních dnech II. světové války popravili nacisté řadu členů Slezského odboje a mezi nimi také pět skautů z 1. oddílu Ostrava. Stalo se tak mezi 24. dubnem a 2. květnem 1945 v polském Těšíně. V říjnu dalšího roku pak na Ivančenu vystoupali skauti z 30. oddílu Junáka z Moravské Ostravy a přinesli první kameny. Od té doby k mohyle chodili skauti, trampové i obyčejní lidé a nosili s sebou kamínky i balvany, ze kterých pomník narůstal. Ivančena se stala symbolem odboje proti nesvobodě a i když komunisti chtěli pochody k ní zakázat, nikdy se jim to nepovedlo.

Stránky Ivančeny: www.ivancena.cz

 

Fotografie ke stažení: http://www.ivancena.cz/galerie/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ke stažení

tz_ivancena_29.5.2014