Najít kamarády
zažít dobrodružství

Světové skautské jamboree v plném proudu: na zahájení dorazil dobrodruh Bear Grylls na laně, letka dronů tvořila světelnou show na obloze

24. 7. 2019 Vše

Summit Bechtel Reserve, Západní Virginie, USA, 24. července 2019

Setkání pětačtyřiceti tisíců skautů a skautek z celého světa v Západní Virginii v USA odstartovalo v úterý 23. července večer (lokálního času) zahajovacím ceremoniálem.
Kromě významných představitelů skautského hnutí došlo na přivítání všech zúčastněných zemí, hudební vystoupení i tichý ohňostroj v podobě obrazců tvořených osvětlenými drony.

Světové skautské jamboree v plném proudu: na zahájení dorazil dobrodruh Bear Grylls na laně, letka dronů tvořila světelnou show na obloze

Foto: Jan Pešek

Nejméně sto padesát vlajek přinesli během zahajovacího ceremoniálu vlajkonoši a vlajkonošky z jednotlivých zúčastněných zemí. Na každou z nich čekala chvilka slávy, kdy zazněl název státu v angličtině a francouzštině. Během vystoupení zástupců pořádajících států se však mluvilo i španělsky, organizátorem světového setkání skautů je totiž vedle Spojených států amerických a Kanady i Mexiko.

Craig Turpie, předseda Světového skautského výboru a představitel padesátimilionové Světové organizace skautského hnutí (WOSM), následně Jamboree oficiálně zahájil a skauty a skautky vyzval: Podívejte se okolo sebe. Jaké neuvěřitelné celosvětové setkání! Přes všechny rozdíly nás spojuje něco opravdu výjimečného. Všichni jsme skauti. Pojďme na tomto Jamboree oslavit naši pestrost a ukázat světu, že je možné žít společně v míru a harmonii.”  

Turpie ve svém projevu zmínil i zapojení skautů a skautek po celém světě do naplňování Cílů udržitelného rozvoje a poděkoval devíti tisícům dobrovolníků, na jejichž úsilí celé Jamboree stojí. 

Foto Chuck Eaton

Dobrodružný vstup na pódium pak zvolil světoznámý expert na přežití a globální ambasador skautského hnutí Bear Grylls: mezi moderátory se snesl na laně. „Všichni jsme propojení – tímto skautským šátkem. Je to náš slib, že budeme prospěšní svému okolí a budeme vytvářet lepší svět,” zdůraznil. Skauty a skautky vyzval k laskavosti a službě pro druhé a připomenul jim, aby každému ukazovali svého skautského ducha. 

Slavnostní zahájení zakončily světlélkující drony, které na noční obloze vytvářely obrazce ilustrující program Jamboree, skautskou lilii nebo znak Světové organizace skautského hnutí. 

Foto Ethan Livers

Během prvních dní Jamboree se na setkání již stačili objevit vzácní hosté, například vnuk zakladatele skautingu Roberta Baden-Powella Michael Baden Powell nebo senátoři ze státu Západní Virginie, Joe Manchin a Shelly Moore Capito. Senátory přivítala skupinka místních skautů a také skautky z České republiky – senátor Manchin se svěřil, že jeho předkové pocházeli z Ostravy. 

Účastníci se již zabydleli ve svých táborech a zažívají první dobrodružství na programech a aktivitách. Češi vyrazili například na horolezeckou stěnu, spartan race nebo rafty.
V plném proudu je také navazování přátelství se skauty z celého světa, na Jamboree to mladým lidem usnadňuje speciální náramek NOVUS, díky kterému si snadno vymění kontakty. 

Kontakt:

  • na místě: Jakub Ambrozek, šéf týmu komunikace, tel. + 420 776 467 565  – pouze WhatsApp (počítejte s posunem -6h)
  • v ČR: Barbora Trojak, tisková mluvčí Junáka – českého skauta, tel. 731 403 647, mail barbora.trojak@skaut.cz

Materiály pro média

Fotografie pro vaše využití, aktuální videa, informační podklady a další najdete pravidelně aktualizované zde (jde o sdílenou složku Google Drive): http://bit.ly/materialy_jamboree2019

Fotografie přidáváme taky na náš Flickr. Na obou místech si je můžete snadno stáhnout. Prosíme o uvádění autorů.

Předchozí shrnující tisková zpráva o Jamboree

 Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Za posledních 13 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil ze 40 tisíc na více než 64 tisíc. Skauting vede k formování charakteru, přináší mladým lidem dobrodružství a partu kamarádů. Je největším hnutím mladých na světě – hlásí se k němu 60 milionů dětí, mladých lidí a dospělých dobrovolníků ve 216 zemích světa. 

Na Světové skautské jamboree se skauti sjíždí každé čtyři roky, to předchozí se konalo v Japonsku (2015), v roce 2023 bude akci hostit Jižní Korea.

Jamboree přináší skautům a skautkám příležitost poznat lidi různých národností, kultur, jazyků, víry a náboženství a navázat nová přátelství napříč světadíly; příležitost poznávat a učit se jeden od druhého, vést dialog, vnímat bohatství rozmanitosti i hodnot, které spojují skauty a skauty z celého světa. 

Kromě nejrůznějších sportovních aktivit na skauty a skautky čeká prohlubování znalostí a schopností. Cílem je inspirovat účastníky, aby byli aktivními občany, starali se o své okolí, ale také rozuměli globálním výzvám, jako je například klimatická změna nebo proměny práce či médií, a rozvíjeli dovednosti, které jim umožní lépe se orientovat v současném světě.